World Matchplay 2016

Het derde Majortoernooi van de PDC staat al weer klaar voor de dartliefhebbers. Zaterdag 16 juli zal de World Matchplay in de Winter Gardens te Blackpool van start gaan. Het toernooi zal duren tot en met zondag 24 juli.De World Matchplay is een goed toernooi voor de echte matchplayers. De matchplayers zijn de spelers die lange partijen kunnen volhouden. Het format van dit toernooi is dan ook erg lang. In de eerste ronde wordt er gespeeld in een format van best of 19 legs. In vergelijking met de finale is dat nog erg kort, want in de finale is het format best of 35 legs. Dus wie het eerst 18 legs wint heeft de World Matchplay gewonnen.De speler die dit het beste kan is Phil Taylor. Het toernooi is 22 keer gehouden, en Taylor heeft van die 22 keer het toernooi 15 keer gewonnen. Er waren 7 keer andere winnaars. Dit waren Rod Harrington (2x), James Wade, Michael van Gerwen, Larry Butler, Peter Evison en Colin Lloyd.

Michael van Gerwen wist de finale vorig jaar te winnen. Hij wist de finale met 18-12 te winnen van James Wade. Wade schakelde in de halve finales Phil Taylor uit.

Naast Phil Taylor zijn dus ook James Wade en Michael van Gerwen goede matchplayers. Dit jaar zal 1 van de spannendste World Matchplay’s worden van de historie van het toernooi. Alle spelers liggen zo dicht bij elkaar. Iedereen kan van iedereen winnen.

De loting is donderdag 7 juli geweest. Wij vinden de volgende wedstrijden de mooiste en spannendste wedstrijden in de eerste ronde:

Dave Chisnall-Benito van de Pas:
Dave Chisnall speelt de laatste tijd steeds weer beter, en dat komt ook omdat hij aan de World Series of Darts doet. Hij haalt altijd de kwartfinales of de halve finales van de World Series, maar verliest dan steeds van Michael van Gerwen. Benito van de Pas zit momenteel in de vorm van zijn leven. Hij doet het goed op vloertoernooien, maar ook op Euro Tours. Als hij zich wil laten zien op televisietoernooien is dit zijn kans om zich laten zien. Chisnall is geen gemakkelijk tegenstander, maar in deze tijd zijn de spelers even goed.

Kim Huybrechts-Gerwyn Price:
Een zeer mooie partij in de eerste ronde. Kim Huybrechts lijkt weer in zijn goede vorm te raken. Tijdens de laatste vloertoernooien van de PDC voor de World Matchplay wist de Belg 2 keer de halve finales te halen. Gerwyn Price wist vorig jaar bij zijn debuut de kwartfinales te halen. Hij wist o.a. Adrian Lewis uit te schakelen. Weet hij dit jaar weer voor een stunt te zorgen? Dat kan zeker, want op de vloer heeft hij dit jaar ook al 2 keer een titel gewonnen bij de PDC.

Ian White-Daryl Gurney:
Ian White heeft Players Championship 11 gewonnen, het laatste vloertoernooi voor de World Matchplay. Hij lijkt dus de goede vorm ook weer te pakken. Vorig jaar bereikte White de kwartfinales, waar hij verloor van van Gerwen. White is ook een erg goede matchplayer en een speler om voor uit te kijken. Daryl Gurney presteert het hele jaar al goed. Haalde de finale van de Dutch Darts Masters, maar ook de vloertoernooien doet hij het goed. Hij maakt dit jaar zijn debuut in Blackpool. Wij zijn benieuwd of hij het lang formaat ook kan volhouden tegen een speler als Ian White.

Jelle Klaasen-Steve Beaton:
Jelle Klaasen is momenteel de nummer 10 van de wereld en heeft dit jaar de halve finales van het WK en de UK Open gehaald. Dus ervaring op televisietoernooien heeft hij genoeg. Zijn beste prestatie op de World Matchplay is de kwartfinales van 2010. Vorig jaar verloor hij kansloos van Simon Whitlock met 10-4. Een goede matchplayer is het momenteel niet. De Nederlander gaat het opnemen tegen Steve Beaton. Hij haalde tijdens de vloertoernooien van afgelopen weekend de finale en de halve finales. Niet een slecht resultaat voor de Engelsman. De vorm is er, maar kan hij het ook doorzetten naar het podium. Wij zijn in ieder geval benieuwd naar Beaton op de World Matchplay. Kan hij zich weer laten zien net als vroeger? Misschien kan hij dit jaar wel stunten? Wie zal het zeggen?

Stephen Bunting-Mensur Suljovic:
Stephen Bunting heeft zich de laatste weken nog knap naar een 14de plaats geknokt. Hij heeft dit jaar nog niet heel veel laten zien. Misschien kan hij dat doen tijdens de World Matchplay. Hij heeft een lastige tegenstander geloot. Hij zal het moeten gaan opnemen tegen Mensur Suljovic. Hij is de enigste speler die bij elk PDC toernooi (inclusief vloertoernooien) geld heeft verdiend. Suljovic is de laatste 2 jaar erg in vorm en een speler om naar uit te kijken. de Oostenrijker wist vorig jaar de kwartfinales te halen. Toen won hij o.a van Gary Anderson. Ook hij is dus een goede matchplayer. Ook heeft Suljovic het voordeel dat hij een langzamere speler is dan Bunting en hem uit zijn ritme kan krijgen. Zal hij het Bunting ook moeilijk gaan maken?

Dit jaar zijn er 3 die hun debuut maken. Dit zijn Daryl Gurney, Alan Norris en Josh Payne.

De Nederlander loten relatief gunstig. de titelverdediger Michael van Gerwen zal het opnemen tegen Jamie Caven. Moet geen probleem zijn voor van Gerwen. Klaasen zal het opnemen tegen Beaton. Geen makkelijk wedstrijd, maar weet hij zijn vorm te halen net als op het WK en de UK Open, dan zou het geen probleem moeten zijn. Raymond van Barneveld heeft de makkelijkste loting van iedereen. Hij heeft Brendan Dolan geloot. Dolan is totaal uit vorm. Dat zal geen moeilijke partij worden voor van Barneveld. Vincent van der Voort heeft een lastige loting gekregen. Hij zal het in de eerste ronde moeten opnemen tegen Kyle Anderson. de Australiër is in vorm de laatste tijd en heeft in Oostenrijk tijdens de Euro Tour van van Gerwen gewonnen. Van der Voort heeft niet veel laten zien en wij zijn benieuwd wat hij op de World Matchplay gaat brengen. de laatste Nederlander is Benito van de Pas. Hij treft Dave Chisnall in de eerste ronde. Deze twee spelers zijn momenteel gelijkwaardig.

Klik op de volgende link om de bracket in te vullen: http://challonge.com/WorldMatchplayDDM

Wij wensen jullie veel kijk en volgplezier tijdens de World Matchplay. U ziet hieronder de wedstrijden:

EersteRondeUitslag
Michael van GerwenJamie Caven10-0
Vincent van der VoortKyle Anderson4-10
Robert ThorntonJosh Payne10-7
Dave ChisnallBenito van de Pas10-7
Adrian LewisMark Webster10-6
Kim HuybrechtsGerwyn Price8-10
Peter WrightJoe Cullen10-5
Ian WhiteDaryl Gurney10-2
Gary AndersonAlan Norris10-1
Terry JenkinsJustin Pipe10-7
Michael SmithSimon Whitlock10-6
Jelle KlaasenSteve Beaton6-10
Phil TaylorRobbie Green10-8
Stephen BuntingMensur Suljovic8-10
James WadeMervyn King5-10
Raymond van BarneveldBrendan Dolan7-10

 

TweedeRondeUitslag
Michael van GerwenKyle Anderson11-3
Robert ThorntonDave Chisnall2-11
Adrian LewisGerwyn Price11-5
Peter WrightIan White11-6
Gary AndersonTerry Jenkins11-5
Michael SmithSteve Beaton7-11
Phil TaylorMensur Suljovic11-5
Mervyn KingBrendan Dolan11-8

 

Kwartfinales Uitslag
Michael van GerwenDave Chisnall16-9
Adrian LewisPeter Wright16-14
Gary AndersonSteve Beaton16-13
Phil TaylorMervyn King16-14

 

HalveFinalesUitslag
Michael van GerwenAdrian Lewis17-9
Gary AndersonPhil Taylor8-17

 

FINALEFINALEUitslag
Michael van GerwenPhil Taylor18-10

 

image - World Matchplay 2016image - World Matchplay 2016