De handelsprijzen van gas hebben nieuwe records bereikt. Zo steeg de prijs van gas op het Nederlandse handelsplatform TTF dinsdag naar 114 euro per megawattuur, zevenmaal zo hoog als een jaar geleden. Consumenten die binnenkort een nieuw energiecontract moeten afsluiten, gaan voor hun gas en stroom waarschijnlijk nog meer betalen.

Naast de prijzen op het eerdergenoemde Nederlandse platform, stegen ook de prijzen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland naar recordhoogtes. Dit terwijl de energieprijzen de laatste tijd toch al flink de hoogte in waren gegaan. Zo verhoogden diverse leveranciers op 1 oktober hun prijzen voor consumenten met honderden euro’s per jaar.

Voor degenen die een nieuw contract moeten afsluiten is dat slecht nieuws. Volgens energiespecialist Martien Visser van de Hanzehogeschool in Groningen gaan huishoudens snel merken dat de prijzen van energie nog verder oplopen.

“Dat de handelsprijzen hoog zijn, betekent dat energieleveranciers hun gas voor die hoge prijzen moeten inkopen. En dat zullen ze waarschijnlijk al morgen of overmorgen doorberekenen in hun tarieven voor de consument”, legt Visser uit. Ook voor stroom gaan huishoudens meer betalen. Bij de productie van elektriciteit wordt namelijk vaak gas gebruikt. De hogere prijzen gelden alleen voor huishoudens die ook daadwerkelijk op korte termijn een nieuw contract moeten afsluiten. Wie nog een doorlopend contract heeft, merkt er op dit moment weinig van.