Van Gerwen met moeite in halve finale Melbourne Darts Masters; Van Barneveld lukt het niet

FOTO: Lawrence Lustig (PDC)

Afgelopen ochtend (zaterdag) zijn de kwartfinales van start gegaan van de Melbourne Darts Masters in Australië. Buiten Damon Heta die de kwartfinale bereikte door Kyle Anderson te verslaan, waren er geen verrassingen in de eerste ronde. Maar wie behaalt de halve finale en zet een belangrijke stap naar de eindwinst van dit World Tour toernooi? Lees hier meer:

Michael Smith 10-9 Rob Cross
Meteen al de eerste kwartfinale was een wedstrijd om te smullen voor de neutrale kijker. Rob Cross mocht beginnen aan de wedstrijd en hield zijn eigen legs goed. Nadat in de vierde leg Michael Smith niet zijn eigen leg hield, Cross breakte hem dus, stond de Engelsman al met 3-1 voor. Cross moest gewoon verder gooien op zijn niveau en dan zou hij de wedstrijd gemakkelijk binnenhalen. Althans dat leek zou. Nadat de vijfde en de zesde legs met de pijlen mee gingen (4-2), was het dit maal Cross die zijn eigen leg niet wist te behouden, waardoor Smith een stapje dichter bij kwam (4-3). Deze verloren leg was het begin van een bijzondere reeks legs, die men bijna nooit ziet. De achtste leg tot met de twaalfde (!) leg werden allen niet gehouden door Smith en Cross. Het gevolg was dus dat beiden mannen break na break kregen, maar niet verzilverden. In de dertiende leg werd de reeks verbroken en won Cross ‘gewoon’ zijn eigen leg (8-5) en kwam dicht tot de winst.

De legs hierna gingen tevens met de darts mee totdat de regerend wereldkampioen op een leg van de winst was (9-7). Michael Smith pakte de leg van Cross af en maakte 9-8. Waarna Smith zijn eigen leg behield (9-9) en daarna opnieuw de Engelsman breakte, kon Smith zijn handen in de lucht steken. Hij had het onmogelijke gedaan, door van een 8-5 achterstand terug te komen tot een winstpartij van 10-9.

Gemiddelden / Finishpercentages
Michael Smith: 100.3 / 40%
Rob Cross: 96.6 / 60%

Peter Wright 10-4 Raymond van Barneveld
Met een finaleplaats in Nieuw-Zeeland afgelopen weekend was er opnieuw hoop voor een goed toernooi voor Van Barneveld. Helaas mocht dit niet baten, aangezien hij simpelweg niet goed genoeg was om Peter Wright te verslaan. Al direct in de tweede leg verloor van Barneveld zijn eigen leg (2-0), maar van Barneveld leek nog niet van slag te zijn. Hij breakte Wright en maakte zo 2-1. Om de break te verzilveren moest ‘Barney’ zijn eigen leg behouden, maar dit lukte opnieuw niet (3-1). Door Peter Wright hierna opnieuw te breaken en daarna wel zijn eigen leg te houden, kon de Nederlander weer op gelijke hoogte komen (3-3). De leg hierna ging weer met de darts mee (4-3), maar van Barneveld kon opnieuw zijn eigen leg niet houden, waardoor de Schot kon breaken (5-3).

Vervolgens ging alles weer met de pijlen mee (7-4), waarna van Barneveld dankzij een 144-finish van Wright opnieuw werd gebroken (8-4). Nu zat van Barneveld er toch echt doorheen en kon zich verder niet laten gelden in de wedstrijd. In de veertiende en laatste leg breakte Wright namelijk opnieuw en stelde zijn halve-finaleplaats veilig (10-4)

Gemiddelden / Finishpercentages
Peter Wright: 101.9 / 50%
Raymond van Barneveld: 97.2 / 36%

Gary Anderson 10-7 Damon Heta

Iemand die meer tegenstand kon bieden was Damon Heta, die in de eerste ronde al liet te zien ‘te kunnen darten’ door landgenoot Kyle Anderson te verslaan. De wedstrijd begon hierom ook zeer gelijkwaardig. Ook al liet Gary Anderson niet zijn beste darts zien, Damon Heta kon goed mee. De Australiër hield tot de zevende leg zijn eigen legs, waardoor er een 4-3 tussenstand op het scorebord stond. In de achtste leg kon ‘The Flying Scotsman’ eindelijk breken (5-3) om de break vervolgens te verzilveren (6-3). Anderson bleef ‘in the flow’ en breakte ook de leg hierna (7-3), die hij tevens wist te verzilveren (8-3).

Een gespeelde wedstrijd, zo leek het. Maar Damon Heta kwam nog goed terug in de wedstrijd. Nadat Heta zijn eigen leg behield (8-4), brak de Australiër voor het eerst de man uit Schotland, waardoor het 8-5 werd. Vervolgens werd ook de eigen leg behouden en dus werd het 8-6. De legs hierna kon Heta niet meer vlammen om Anderson te breaken. Hij behield nog wel zijn eigen legs, maar dit gold ook voor Anderson, waardoor de Schot met 10-6 de wedstrijd binnensleepte. Damon Heta heeft ondanks de verliespartij toch een erg goede indruk gemaakt op het internationale publiek.

Gemiddelden / Finishpercentages
Gary Anderson: 95.6 / 43%
Damon Heta: 90.9/ 39%

Michael van Gerwen 10-8 Simon Whitlock
Ook deze wedstrijd was een prachtige wedstrijd voor het Australische publiek. Hoewel Van Gerwen een flink hoger gemiddelde gooide dan Whitlock, bood Whitlock goed tegenstand door zeer strak te finishen. De Nederlander mocht beginnen aan de wedstrijd en breakte meteen in de tweede leg (2-0). Toch wist hij hem niet te verzilveren. Door slordige finishing kon Whitlock breaken en 2-1 maken. Tot aan de achtste leg ging het ‘met de pijlen mee’. Ondanks de 100+ gemiddelde van Van Gerwen lukte het ‘Mightey Mike’ niet om Simon Whitlock te breaken (4-4).

Vervolgens toonde Van Gerwen opnieuw zwakte door zijn eigen leg te verliezen. Simon Whitlock wist namelijk met een 100+ -finish de voorsprong te pakken (4-5). Zaak aan de Nederlander om terug te komen in de wedstrijd. Misschien lukte het hem om Simon Whitlock meteen te breaken? Nee, ook dit lukte niet, Whitlock hield gewoon zijn eigen leg en verbreedde zijn voorsprong naar 4-6. Tot overmaat van ramp wist Van Gerwen de leg hierna opnieuw niet zijn eigen leg te houden. Whitlock breakte de Nederlander en stond zomaar 4-7 voor. De volgende twee legs werden behouden door beide mannen waardoor het zelfs 5-8 werd.

Maar Van Gerwen zou Van Gerwen niet zijn als hij er niet alles aan deed alsnog legs binnen te halen. In de veertiende leg werd Whitlock namelijk voor het tweede maal gebroken (6-8), waarna Van Gerwen zijn eigen leg hield (7-8) en opnieuw de Australiër breakte (8-8). En zo stond het weer gelijk. Van Gerwen verzilverde vervolgens opnieuw zijn leg waardoor hij nog maar een leg van de overwinning af stond (9-8). Simon Whitlock leek van de kaart en kon zijn eigen leg opnieuw niet behouden, waardoor Michael van Gerwen na een 8-5 achterstand alsnog met 10-8 wist te winnen. Een wereldprestatie.

Gemiddelden / Finishpercentages
Michael van Gerwen: 100.2 / 37%
Simon Whitlock: 93.6/ 35%

Beste gemiddelden in kwartfinale:
1. Peter Wright 101.9
2. Michael Smith 100.3
3. Michael van Gerwen 100.2
4. Raymond van Barneveld 97.2
5. Rob Cross 96.6
6. Gary Anderson 95.6
7. Simon Whitlock 93.6
8. Damon Heta 90.9

Beste finishpercentage in kwartfinale:
1. Rob Cross 60%
2. Peter Wright 50%
3. Gary Anderson 43%
4. Michael Smith 40%
5. Damon Heta 39%
6. Michael van Gerwen 37%
7. Raymond van Barneveld 36%
8. Simon Whitlock 35%

Deel met:


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer uw bericht in
Voer hier uw naam in