Fenomenale Van Gerwen evenals matig spelende Van Barneveld naar halve finales

FOTO: Taylor Lanning

Afgelopen ochtend werden de kwartfinales van de Auckland Darts Masters gespeeld. Lees hieronder de wedstrijdverslagen terug. 


We beginnen de 2de dag van ‘the world tour’ die gespeeld wordt in Auckland met Simon Whitlock tegen wereldkampioen Robb Cross. Cross en Witlock overleefden beide gister matchdarts tegen de local heroes en proberen nu een plaats in de halve finale te bemachtigen. Het is Voltage die knap aan de wedstrijd begint, en na het binnenhalen van de eerste eigen leg, direct breekt naar 2-0. Na dit knappe begin van Voltage, tovert the Wizard 2-1 en vervolgens 2-2 middels een knappe 68 finish uit de hoge hoed. Dat Whitlock de smaak te pakken heeft blijkt als hij Cross voor de 2 de keer op rij breekt, en nog steeds 100% op zijn dubbels staat te gooien. Het blijkt lastig de eigen leg te houden in het begin van deze wedstrijd want het is Cross die gelijk de score weer tot 3-3 maakt. De eigen leg houden lukt de engelsman nu wel, en na het uitgooien van 90 gaan we de break in in het voordeel van Cross, 4-3. Na de break zien we wederom een sterkgooiende Whitlock, de Australier breakt om vervolgens 130 uit te gooien, 5-4. De dubbels zijn uitstekend verzorgd, Cross miste zijn eerste pijltje in leg 1 voor tops, beide heren zijn verder nog foutloos. Hier komt verandering in tijdens de 10de leg van de wedstrijd, waar zowel Whitlock als Cross hun eerste missers maken. Het is Whitlock die profiteerd en het gaatje naar 6-4 is gemaakt. Het blijft stuivertje wissellen want nu is het Cross die het beste van het spel laat zien en de spanning snel terugbrengt tot 6-6. Beide heren gooien een goed gemiddelde van ruim 97, en zo is ook deze statistiek mooi in evenwicht. Nadat het 7-7 staat produceerd Whitlock een 12 darter en met een 127 finish pakt hij de voorsprong weer terug. Het wordt zelfs 9-7 in het voordeel van Whitlock, hij heeft nu nog 1 leg nodig om de winst te behalen. Mede names een 180’er in deze leg neemt de australier een ruime voorsprong. Met Cross op 120 heeft Whitlock 3 darts voor tops. De Wizard faalt niet en bereikt, toch wel verrassend, de halve finale.

De 2de wedstrijd op het programma is tussen vijf-voudig wereldkampioen Raymond van Barneveld, tegen de verrassende Mcgrath die gisteren stunte door Michael Smith naar huis te sturen. Barneveld, die aan diabetes lijdt, oogt niet fit, hij wrijft meermaals door zijn ogen en lijkt een beperkt zicht te hebben. De eerste break in de wedstrijd is echter wel in het voordeel van de nederlander, al wordt hij geholpen door de charismatische McGrath die een flink aantal pijlen op de dubbel mist, 2-1. Barny haalt tot op heden met een gemiddelde van 86 niet zijn niveau, dit voorkomt echter niet dat hij snel uitloopt naar 4-1. We gaan uiteindelijk met 5-2 de break in maar overtuigend is het nog allerminst. Barneveld zucht en steunt al vanaf leg 1 en is zichtbaar niet tevreden met zijn vertoonde spel, er komen kansjes voor McGrath maar de Nieuw Zeelander weet er keer op keer geen gebruik van te maken. Pas als Barneveld is uitgelopen tot 7-2 doet hij iets terug en breekt de Hagenees. Mcgrath verzuimd de break te verzilveren na het missen van 3 pijlen op de dubbel blijft hij van Barneveld in het zadel helpen. Barneveld trekt zijn gemiddelde op tot iets boven de 90 en brengt de score tot 9-3. Barneveld kan nu door nog 1 leg te pakken de halve finale bereiken, McGrath behoudt zijn eigen leg en Raymond mag nu zelf gaan aanleggen voor de wedstrijd. Met nog 64 op het bord is het 2 maal enkel zestien om met dubbel 16 de wedstrijd te beslissen. Barneveld behaald de halve finale maar weet dat hij morgen (tegen Simon Whitlock) beter moet gooien om een finale plek en eventueel de winst veilig te stellen.

Absoluut hoogtepunt is de wedstrijd tussen nummer 1 van de wereld Michael van Gerwen tegen de vorige week bekroond World Matchplay winnaar Gary Anderson. Van Gerwen begint ijzersterk met 180 en 177. Dit opent deuren naar een 9 darter, echter gaat het bij de 7de dart mis. Wel trekt het groene monster met een dubbel 6 de eerste leg naar zich toe, de toon is gezet. Je voelt dat van Gerwen wat recht wil zetten, hij neemt direct het initiatief in de 2de leg en breekt Anderson. Mighty Mike start zijn eigen leg door wederom te openen met 180, er staat in het begin van deze kwartfinale geen maat op de man uit Vlijmen, 3-0. Anderson toont nog niet zijn matchplay vorm en heeft nog geen kans op een dubbel gekregen. Van Gerwen toont geen enkele compassie en gaat ijzersterk door, Anderson krijgt een kansje op de bull maar kan niet voorkomen dat hij tegen een achterstand van maarliefst 5-0 aankijkt. Het is pas in de 6sde leg als Anderson zijn eigen leg houdt (5-1) en vervolgens prachtig weet te breaken met een 170 finish tot 5-2 wat tevens de stand is tijdens de break. Anderson lijkt wakker en start de leg met een 140 score, van Gerwen doet dit kunstje na en weet mede door een bouncer het initiatief ook deze leg weer naar zich toe te trekken, een 12 darter zorgt voor 6-3 om vervolgens met speels gemak zijn eigen leg te houden, een 11 darter zorgt voor 7-2. Tegen een van Gerwen in deze vorm is niemand opgewassen, de man uit Vlijmen laat zien nog steeds de allerbeste te zijn. Anderson geeft echter niet op en wint 2 legs op rij, 7-4. Kan de flying scotchman de spanning terugbrengen? Het lijkt er wel op want hij krijgt 3 pijlen voor dubbel 18, hij faalt echter en tegen van Gerwen op 88 is dit dodelijk, triple 20 voor dubbel 14 is wat volgt, 8-4. Als mighty Mike vervolgens ook nog zijn eigen leg houdt lijkt de wedstrijd gespeeld, 9-4. Van Gerwen mist matchdarts maar maakt er met dubbel 10 een simpele 10-4 in zijn voordeel van.

Laatste kwartfinale is tussen Peter Wright tegen eerder genoemde Kyle Anderson, wie het toernooi vorig jaar op zijn naam wist te schrijven. De nummer 2 van de wereld speelt een heel wisselvallig seizoen, of het is fantastisch of het is niks, er lijkt dit jaar geen middenweg te zijn voor snakebite. Anderson die gister even nodig had om het ritme te vinden geeft Wright direct de kans tot een break. Met een strakke pijl op tops schrijft de in het geel uitgedoste snakebite 1-0 op het scorebord. Na de break terug gaan de volgende legs met de darts mee, we zien echter wel dat wright scorend veel beter staat te spelen, maar moeite heeft de dubbels te vinden. Anderson weet het hele jaar niet het niveau van vorig jaar te halen, the original sinds dit jaar wonend in Engeland heeft er veel moeite mee het gezin minder te zien, je zou echter verwachten dat de Australier die al 2 week weer in het bijzijn van zijn gezin is vleugels krijgt. Anderson wordt scorend ook iets beter en beide heren breken elkaar voor de pauze niet meer, met een 78 finish, uitgegooid op de bull pakt anderson deze leg, 4-3 in het voordeel van Peter Wright. Na de break is het snakebite die snel uitloopt tot 6-3 mede doordat Anderson het meermaals op de dubbel laat liggen, met 2 breaks voorsprong in het verschiet lijkt deze wedstrijd de kant van de schot op te vallen, een keurige 92 finisch, triple 20 dubbel 16 brengt de wedstrijd naar 7-3. Kyle die wederom een dubbel mist om zijn eigen leg te houden (hij raakt 3 uit de 8 kansen en gooit 90 gemiddeld) ziet Wright uitlopen tot 8-3. Snakebite gooit ruim 93 gemiddeld en dat lijkt voldoende te zijn in deze wedstrijd. Kyle Anderson lijkt het kwijt, na de zoveelste missers lijkt niks een halve finale plek in de weg te staan voor Peter Wright, 9-3. Wright komt in de leg van Anderson als eerste op een finish om de partij te beeindigen, een misser op tops en een misser op dubbel 10 voorkomt dit voorlopig. Omdat Anderson het kansje op de bull mist, en Wright dubbel 5 gooit, is de wedstrijd gespeeld, een makkelijke overwinning, 10-3 op de automatische piloot voor Wright. Morgen wacht Michael van Gerwen, die zich vandaag presenteerde als absolute favoriet.

Deel met:


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer uw bericht in
Voer hier uw naam in