Wetenschappers werken aan het maken van robotkakkerlakken die “leven” onder het puin kunnen detecteren

  • Wetenschappers werken aan robotkakkerlakken
  • Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen ze levensvormen detecteren
  • Ze zijn gemaakt om te worden gebruikt bij het zoeken naar overlevenden onder het puin
  • Ze hebben rugzakken met communicatie-, Co2- en bewegingssensoren
  • In een oefentest slaagden ze erin om 87% van de tijd levensvormen te identificeren

Een team van onderzoekers heeft een robotkever ontwikkeld die kan helpen bij het zoeken naar overlevenden die begraven liggen onder het puin van ingestorte gebouwen. Misschien zou het de enige keer in ons leven zijn dat we graag wakker zouden worden met een insect op ons lichaam. Dr. Hirotaka Sato van de Nanyang Technological University in Singapore werkt al 15 jaar aan het creëren van cyberinsecten. Deze zijn 6 cm lang en hun bewegingen worden niet op afstand bestuurd, maar worden aangestuurd door specifieke algoritmen.

Op de insecten worden ‘rugzakken’ geplaatst met daarin een communicatiechip , een kooldioxidesensor, een bewegingssensor, een infraroodcamera en een batterij. In de praktijk goed uitgeruste kakkerlakken, klaar om de mensheid te redden. Het idee is om deze vloten van insecten in het puin los te laten. Dankzij hun kleine formaat zouden ze in staat zijn om krappe en moeilijk bereikbare plaatsen te betreden voor mensen en grotere dieren zoals honden of katten. Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen insecten de aanwezigheid van een persoon detecteren en de hulpverlener waarschuwen.

De cyberbugs hebben rugzakken met daarin een communicatiechip, een kooldioxidesensor en een bewegingssensor

De wetenschappers voerden verschillende proefproeven uit in een gebied dat de gevolgen van een milieuramp simuleert. Het team van Dr. Sato regelde betonblokken van verschillende afmetingen op een oppervlakte van 25 vierkante meter. Onder het puin bevonden zich echte mensen, maar ook warmtelampen, een magnetron en een laptop, om de kakkerlakken te “verwarren” en te testen.

Aan het einde van het experiment waren de kleine helpers echter in staat om mensen 87% van de tijd correct te herkennen . Dr. Sato is van mening dat deze rugzakken door verdere tests en verbeteringen al vijf jaar op de markt kunnen zijn. Dus laten we de volgende keer dat we op het punt staan ​​een schoen te slaan op een kakkerlak die “onze weg snijdt” , niet vergeten dat het in de toekomst ook ons ​​leven kan redden.